tiistai 27. tammikuuta 2015

Ajassa hieman taaksepäin

Back to reality, eli arjessa jälleen. Oli jokseenkin hektistä (taas) tuo Suomeen lähtöä edeltävä aika, että hautautui tämä blogikin jonnekin bittipölyn keskelle. Jouluksi lennettiin siis Suomeen ja oltiinkin siellä kolmisen viikkoa. Käytiin hakemassa lisäaikaa viisumeihin, joten piti ottaa vähän varman päälle, että ehtivät passit tulla konsulaatista takaisin ennen paluulentoa. (Suomessahan osui nimittäin kaikki mahdolliset pyhät arkipäiville, argh!) Käytännössähän saatiin uudet viisumit, sillä "jatkoajan" hakeminen tapahtuu aivan samalla kaavalla kuin sen ensimmäisenkin viisumin anominen.

Taisi olla toista kertaa 2.5 vuoden aikana, kun lensin Suomeen sinivalkoisin siivin.
Oli hassua olla koneessa, jossa suurin osa puhui suomea.
Jostain syystä tuli kuitenkin lentoemännille puhutta englantia, sillä jos ensiksi kysytään englanniksi tuli vastauskin automaattisesti englanniksi.
Tällä kertaa muuten matkattiin M:n kanssa eri lennoilla. Taustalla ei mitään sen suurempaa draamaa kuin se, ettei M enää saanut lippua samalle lennolle.
No, saipahan ihan rauhassa matkustaa (kumpikin), heh heh...

Hieman ennen joulua satoi lunta, joten saatiin valkea joulu. Aika kivaa kyllä, kun viime jouluna oli täysin lumetonta. Tosin hiihtämään ei silti päästy, mikä vähän jäi kaivelemaan. Tapaninpäivän iltana näkyi Keski-Suomen taivaalla revontulia, joita en ole nähnyt varmaan kymmeneen vuoteen. Niitä piti siinä niska kenossa katsella ennen kuin lähdettiin iltarientoihin.

Jouluaattona käytiin ulkoilemassa koirien kanssa vanhoilla kotikulmilla.
Innostuttiin niin kovin ulkoilemaan, että missattiin joulurauhanjulistus ihan totaalisesti.
 

Meillä joulu meni perinteisesti Uusimaa - Keski-Suomi välillä ja loppuaika menikin sitten erinäisiä asioita hoitaessa. Pientä sekoilua oli havaittavissa mm. ruokakaupassa, kun ei enää osannut toimia niin kuin suomalaisissa kaupoissa toimitaan. Niin että mikä siru-kortti? Ja ravintolassa oli automaattisesti lisäämässä loppusummaan tippiä. Manuaalivaihteisella autolla ajaminen alkoi pienen harjoittelun (ja muutaman liikennevaloihin sammuttamisen) jälkeen sujumaan. Mutta miten esimerkiksi Hyvinkään keskustassa ajaminen olikin niin hermostuttavaa ihmiselle, joka suhailee sujuvasti Dallasissa? Sormet ristissä toivoin, että ei nyt mitään mäkilähtöjä pliiiis!

Tässä hetkessä oli asiat aika kohdallaan.
Tosin ahneuttani ehdin jo haukkaamaan leivästä palan.
Tai kolme.
 
En muista oliko se kyseinen Avotakka vai jokin muu lehti (Kodin Kuvalehti?), missä oli mielestäni aika hauska juttu asioista, jotka itseasiassa ovat aika itsestäänselvyyksiä suomalaisille.
 
Olen kerran todistanut vierestä, kun eräs australialainen yritti käyttää juustohöylää siinä onnistumatta.
Opiskeluaikoina Hollannissa ollessa tuli todettua, että paikalliseen goudaan puree parhaiten vähän likainen juustohöylä. (Terkkuja V:lle, jos satut lukemaan!)
 
Toisinaan niin ärsyttää tuo keittiön tasolla oleva astioidenkuivausteline.
Mutta minkäs teet, jos et viitsi joka kippoa ja kuppia pyyhkeellä kuivata.
(Siis niitä, mitä ei syystä tai toisesta pestä astianpesukoneessa.)
Viime keväänä ärsyynnyin tiskiharjoihin sen verran, että kesän Suomen reissulta mukaan lähti Sini-tuotteen vaihtopäinen tiskiharja ja niitä vaihtopäitä.
 
Talviaikaan meillä on käytössä tuplapeitto ja voitte vain kuvitella millaista siihen on vaihtaa pussilakana ilman niitä kulmissa olevia aukkoja.
Verenpaineet nousee jo pelkästä ajattelusta.
Ollaan myös kokeiltu tätä peitto-lakanayhdistelmää ja juu, ei toimi meillä.
Hotelleissa yöpyessä hieman ällöttää ajatus siitä päällimmäisestä peitoista,
jota tuskin pestään joka kerta. Oikaiskaa, jos olen väärässä.
(Sillä mielelläni tässä asiassa olisin väärässä!)


Suomessa ollessa vuokraisäntä lähetti huolestuneen viestin, missä tiedusteli, että olimmehan jättäneet lämmityksen lähtiessä päälle. Dallasin alueelle oli ollut kylmempää jonkin aikaa, joten vesiputkien jäätyminen oli hyvin mahdollista. No suomalaisina olimme ymmärtäneet jättää lämmityksen päälle ja onneksi kotona vastassa oli sulat vesiputket. Meillähän esimerkiksi keittiön hana kulkee talon ulkoseinää vasten ja kesällä et meinaa saada kylmää vettä ja talvella taas lämmintä vettä saa odotella.

Mutta nyt talvisista ajatuksista tähän aurinkoiseen ja oikein keväiseen päivään. Taidan mennä tuohon terassille iltapäiväteelle, sillä loppuviikoksi se taas kylmenee. Teksasin talvi.

4 kommenttia:

  1. Mulle ja miehelle tuli aikoinaan New Yorkissa hotellissa sellaisia pieniä punaisia täpliä ihoon. Eivät olleet luteiden puremia, joten pääteltiin, että olivat varmaan jotain peitoissa olevien syöpäläisten aikaansaannoksia. Aamuisin nimittäin heräsimme usein siten, että välilakana oli kadonnut ja päällä oli se pelkkä täkki (koska irrotin ne lakanan reunat sängyn reunan alta, koska peitto pitää saada rytättyä jalkojen väliin). Siis hyi yäk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yiiiihh. Mielenkiintoista olisi tietää, että kuinka usein ne hotellien täkit pestään. Tai hetkinen, en ehkä välttämättä haluakaan tietää... :D

      Poista
  2. Anonyymi1/30/2015

    Kateeksi käyt tuo Teksasin talvi, terassilla teellä! Onko gekkoja näkynyt? T:M&R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt parina viime päivänä muutama gekko on jo tullut kolostaan aurinkoon lämmittelemään. Kevät tulee!

      Poista