tiistai 25. maaliskuuta 2014

Muutama sananen vedestä

Teksasissa on toisinaan hieman kuivaa, kun sateita ei kuulu eikä näy. Tästä johtuen oikeastaan ensimmäistä kertaa ihan oikeasti (ja harkiten) on tullut mietittyä sellaista aika itsestään selvää asiaa kuin vettä (ja varsinkin sen kulutusta, kröhöm). Kulutuksen seurannan apuna toimii kunnan nettisivut, jonne kirjatumalla pääsee seuraamaan oman taloutensa kuukausittaista veden kulutusta (ja maksua). Tiettyyn rajaan saakka vesimaksu pysyy samana, mutta kulutuksen noustessa rajan yli, vesimaksukin nousee. Meillä ei nyt pääsääntöisesti kahden hengen taloudessa ole vaaraa, että ylittäisimme tuon rajan, mutta toki silti haluan kiinnittää huomiota veden kulutukseen. (Ja siihen maksupuoleen.)

Pienen terassikaluste-stressin jälkeen voin todeta, että siinä ne nyt on.
Ja hyvät on!
 
Pääasiassa vesi tulee Lake Lavon:sta sekä Lake Texoma:sta. Toistaiseksi tosin Lake Texoma on pois pelistä jonkun simpukkatulokaslajin vuoksi (jos ymmärsin oikein). Lake Lavon:n pinta on taas liian alhainen eikä tilannetta yhtään helpota, ettei sateita kuulu. Tällä hetkellä tilanne on, että toissa lauantainen ukkosmyräkkä toi mukanaan sadetta, mutta jotta tilastollisesti oltaisiin sademäärän suhteen siinä, missä pitäisi olla, tulisi vastaavanlaisia sateita tulla 4-5 lisää. Huomiseksi on ehkä luvassa sateita. 

Dallasin alueen kunnissa onkin käytössä Watering Restrictions (kastelurajoitukset), joka on jaettu kolmeen eri vaiheeseen (1,2 ja 3). Rajoitukset koskevat pääasiassa pihojen kastelujärjestelmien käyttöä (sekä muuta ulkona/ puutarhassa käytettävää vettä). Tällä hetkellä on stage 3, eli sadettajia saa käyttää kerran kahdessa viikossa. Tämän lisäksi kunta on aluejaolla määrittänyt, minä päivänä milläkin alueella saa sadettaa (ja mihin aikaan vuorokaudesta). Meillä se esimerkiksi on sunnuntai. Ja oikeasti, kunta todellakin valvoo, ettei täällä sadetella ihan miten sattuu. Vuokranantaja kertoi, että edellinen asukas oli saanut rapsut, kun ei ollut muistanut muuttaa sadettajien ajastusta ja ne olivat vääränä päivänä päällä. Tarkkaa hommaa. (Mutta sinänsä ihan järkevää, käyttää nyt niitä vähäisiä vesivaroja pihojen kasteluun.)

Optimistina laitoin kuitenkin kukkia muutamiin ruukkuihin terassille.

Lisäksi kastelujärjestelmää tarvitaan huolehtimaan siitä, ettei talon perustukset halkeasi. Eli niitä(kin) pitää kuivaan aikaan kastella. (Tai no kastelusysteemi pitää siitä huolen, mutta kuitenkin...) Ilmeisesti ei ole kovinkaan poikkeuksellista, että talojen perustuksia halkeaa kuivimpaan aikaan. Toisaalta, en yhtään ihmettele, sillä maaperä vaikuttaa aika saviselta. (Siinä ilmeisesti yksi syy siihen, miksi täällä(kään) ei taloihin rakenneta kellarikerrosta.)

 
Koska on niin kuivaa, kunta valistaa asukkaitaan huolehtimaan siitä, ettei talouksissa olisi esim. tiputtavia hanoja tai vuotavia vessoja. Lisäksi jos hankit talouteesi uuden vesi- ja energiataloudellisen pyykinpesukoneen, on kunnalta mahdollista anoa hyvitystä koneen ostohinnasta. How smart!
 
Kevät!
Ehkä seuraavaksi menen pihalle tanssimaan sadetanssin sateiden toivossa.
 
 
p.s. Arvaattekos muuten, missä meillä sijaitsee lämminvesivaraaja?

 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi3/27/2014

    Ööö...olkkarissa?
    Viihdyttäviä sadetansseja toivoo ÄmDee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ihan, mutta lähellä.
      Ja sadetanssit kannatti, saatiin lisää vettä taivaalta.

      Poista