torstai 8. toukokuuta 2014

Epäonninen hampaiden puhdistuskeikka

Eipä ole pitkään aikaan tullut kirjoiteltua mitään Koiruudesta ja nytkin aiheen kirjoitukselle toi aika mälsä juttu. Nimittäin se epilepsia. Pöh. Oli aika viedä koiruus hampaiden puhdistukseen, sillä ahkerasta luiden syönnistä huolimatta oli niihin kertynyt hammaskiveä sekä ikävää ienvaivaa. Ja niinhän siinä kävi, että esianestesiassa oli Koiruus saanut epilepsiakohtauksen. Voihan hitsiläinen. Jäi tällä kertaa hampaat hoitamatta, mutta asiaan palattaneen myöhemmin. Eläinlääkäri kertoi, että koira on mahdollista nukuttaa toisellakin tapaa ja sanoi seuraavalla kerralla tekevän tällä toisella tavalla. Kun onhan ne hampaat saatava jotenkin hoidettua ettei tule enempää ienprobleemia (ja sitä kautta mahdollisesti lisää ongelmia).


Kyseinen eläinlääkäri kehotti harkitsemaan jatkuvaa lääkitystä Koiruudelle. Tämä nyt vissiin oli toinen viidestä (tai kuudesta) eläinlääkäristä, joka näin sanoo. Muut ovat olleet lääkitsemättömyyden kannalla, koska kohtaukset tulevat harvoin ja kun kyseessä on pieni koira (lääke rasite pienen koiran maksalle). Vaikka juttuhan menee niin, että jokainen kohtaus jättää ikään kuin jäljen tai polun ja siten seuraavalle kohtaukselle on helpompi tie. Kun siitä on jo kerran tai useammin kuljettu. Siitä huolimatta kanta on edelleen se, että jatkuvaa lääkitystä ei aloitettaisi. Ainakaan niin kauan, kun kohtaukset tulevat harvoin.

Luin, että koirat saattavat kyetä aistimaan ihmisestä asioita, kuten syövän, alkavan raskauden sekä epilepsiakohtauksen. Miten koira voisi aistia/ ilmoittaa omasta tuloillaan olevasta kohtauksesta? Netistä löytää juttua koiran epilepsiasta ja siitä kuinka kohtausta edeltää aura tai esitila, jonka aikana koiran käytös mahdollisesti muuttuu. Mun täytyy myöntää etten vieläkään ole oppinut hahmottamaan tulevia kohtauksia. Ne tulee ihan puskista. Joskus Koiruus saattaa ykätä ennen kohtausta, mutta se nyt saattaa ykäillä muutenkin. Kuten ahmittuaan ruokansa pureskelematta.


Niin tai näin, kotona kohtauksia tuli vielä muutama, joista osa yöllä. Ja senhän tietää, että yöllä menikin sitten aikaa siihen, että koira tokeni kohtauksista (kohtauksen jälkeen tulee ympäri kämppää tapahtuva ravailu, sitten on nälkä ja jano ja sitten pitää päästä pissalle). Yöllisestä aktiviteetista johtuen tänään on itse kukin käynyt hieman hitaalla. M pystyi onneksi tekemään aamun töitä kotoa käsin, joten pääsin aamusta käymään salilla. Ja ihme kyllä, vaikka takana oli heikot yöunet, tuli silti tehtyä ehkä paras kyykkäyssarja sitten tämän kevään! Loppupäivä onkin hyvä viettää kotosalla Koiruuden kanssa, kun vaihtelevasti ukkostaa sekä sataa (kaatamalla) vettä. Ehkä myös jossain välissä oikaisen vähän sohvalle...

2 kommenttia:

  1. Voihan pihkura! Epilepsia ei ole kiva juttu ollenkaan. Onneksi kohtaukset ovat harvassa ja toivottavasti niin pysyvat ettei laakitysta tarvittaisi. Ja toivottavasti hamput saadaan puhdistettua. Meilla vastaava operaatio tehtiin puolisentoista vuotta sitten vai onko siita pidempi aika.... ja vaikka kuinka niita luita jyystetaan niin kylla sita hammaskivea vaan kummasti tulee. :( Raapsut koiraneidille ja Gimli lahettaa haukkuterkut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kohtaukset ovat tulleet noin kahdesti vuodessa. Viime kerrasta ehti tulla melkein 5 kuukautta, mikä on varsin positiivista.
      Koiruus kiittää rapsutuksista ja lähettää terveisiä takaisin! Täällä jo voidaan paremmin. :)

      Poista