sunnuntai 10. elokuuta 2014

Welcome to Sweden

NBC:llä alkoi muutama viikko sitten uusi komediasarja nimeltä Welcome to Sweden. Juttu alkaa siitä, kun amerikkalainen mies ja ruotsalainen nainen, jotka ovat tavanneet Yhdysvalloissa, ovat muuttaneet naisen kotimaahan Ruotsiin asumaan. Sarjan vitsit ovatkin tähän mennessä koostuneet amerikkalaisen sopeutumisesta ruotsalaiseen kulttuuriin. Unohtamatta vitsejä itse kulttuurista, kuten miten naapureiden kanssa toimitaan. Sarjan tekee suorastaan kotoisaksi se, että ulkokohtaukset on kuvattu Tukholmassa ja sarjan kielenä on englannin lisäksi ruotsi. (Joten samalla voi treenata omaa ruotsinkielen taitoaan jättämällä englanninkieliset tekstitykset lukematta.)

Lisäksi, ah, niin tutulta tuntui kohtaukset, jossa hauskaa ruotsinkielistä juttua koitettiin vääntää englanniksi. Voitte vaan arvata pysyikö jutun hauskuus yllä kaiken sen kiemuraisen selityksen ja kääntämisen jälkeen... Mistä päästiinkin siihen, että ruotsalaisille(kin) kynnys puhua englantia on hieman korkea. Viimeisimmässä jaksossa parhaimmat naurut kuitenkin irtosi kohdassa, missä juhlia isännöivä ruotsalainen huomasi parketissaan naarmut ja huusi, että kuka helvetti täällä on kengät jalassa sisällä! No ei ole varmaan kovin vaikeaa arvata, että amerikkalainen maahanmuuttaja...

Kuvituksena toimikoon Ruotsissa valmistetut muffinivuoat.
(Siis uskomatonta, piti ihan tarkistaa vuoka-sanan monikkomuoto...) 

Sarjaa on hauskaa seurata ihan silläkin, että näkee miten ruotsalaista kulttuuria kuvataan. Eikä suomalainen kulttuuri ihan kauhean kaukana naapurimaansa kulttuurista ole. Hyvä esimerkki oli juuri se, kun tämä ruotsalainen nainen kertoi amerikkalaiselle miehelleen miten käyttäydytään, jos rappukäytävässä tapaa naapurin. Ei mitään smalla talkia, vaan hej hej ja rivakka poistuminen paikalta.

Ei mulla siis mitään sen syvempää analyysia sarjasta, ajattelin vaan tulla tänne vinkkaamaan, että tämmöinen tulee telkusta, jos kiinnostaa. Sarjan hengessä ajelimme tänään Ikeaan. Tai siis oikeasti Ikea-reissu oli vaihtokauppa siitä, että suostuin eilen kulkemaan M:n mukana katsomassa autoja.

Hej hej!

2 kommenttia:

  1. Kiitti vinkista! Pitaapa tarkistaa tama sarja. Mies keksii uusia tv sarjoja koko ajan ja musta tuntuu ettei mulle loydy mitaan vaikka monet miehen loytamista on kylla ihan hyvia. Tasapaino kuitenkin puuttuu taysin tassa hommassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ihan surkea löytämään/ seuraamaan mitään sarjoja, mutta tämän tsekkasin ihan sarjan nimen perusteella.
      Toivottavasti saatte homman tasapainoon. :)

      Poista