keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kuumuus (ja sähkölasku)

Toissaviikolla oli aika hothot. Sunnuntai oli viikon kuumin päivä ja silloin lämpötila kipusi tuonne 103 F:n paikkeille (n. 39.5 C). Lauantai-iltaa olin viettämässä yhdessä muutamien suomalaisten kanssa ja alkuperäisenä ajatuksena oli grillailla. Mutta lauantaina(kin) lämpötila oli sen verran korkealla, ettei grillailut ulkona oikein houkuttanut. Joten päädyimme nauttimaan hyvää ruokaa ja juomaa sisätiloissa, sälekaihtimet suljettuina ja valot päällä. Joku tokaisikin, että tämähän on ihan kuin Suomessa talvella; istutaan päivällä sisällä, valot päällä. Auringon laskiessa uskaltauduttiin takapihalle istuskelemaan ja kyllä siinä vielä yhdeksän maissa illalla oli ihan sopivan lämmintä (ts. paita liimautui selkään kiinni). Tässä muuten yksi syy, miksi halusin viettää kesän Texasissa (osa suomalaisista lähtee kesäksi Suomeen kuumuutta pakoon). Halusin (tai haluan, kesää on vielä jäljellä) kokea Texasin kesän ja sen kuinka kuumaa täällä oikeasti voi olla. Onpahan sitten jotain, mitä muistella, kun on pimeää ja kylmää.

Viime viikolla sähköyhtiö lähetti kirjeen, jossa oli vinkkejä kuinka (voi yrittää) pitää sähkölasku kurissa lämpötilojen noustessa. Sähköhän ei täällä ole mitenkään kovin edullista (siksi ihmettelenkin, miksi meillä on sähkö- eikä kaasuhella!) ja ilmastointilaite ei osaltaan ainakaan pienennä laskua. Seuraavaksi siis lappusesta poimittuja vinkkejä.

Me ei kyllä olla viilennystä jätetty pelkästään tuulettimien varaan.
Ei täällä pystyisi muuten olemaan.
Tai toisin sanoen, sisälämpötila nousisi aikamoisiin lukemiin,
samoin ilmankosteus.
Ollaankin mietitty, että mitä ihmiset tekivät ennen ilmastointia?

Niin totta.
Ilmastoinnin lisäksi meillä sähkönkulutuksessa piikkinä näkyy mm. pyykkipäivät.
 
Meillä sisälämpötila on säädetty 78 F:iin (25,5C).
Alkukesästä se oli 76 F ja siitä hilattiin sitä vielä vähän ylös.
Ja kyllä tähän on tottunut. Ei mun mielestä meillä ole sisällä mitenkään kuuma.
Ja tuntuuhan se 78 viileältä, jos ulkona on yli 90...
Yöksi tosin on lisäksi laitettava kattotuuletin päälle kierrättämään ilmaa.
(Sisustuksellisesti en voi sietää niittä kattoropeleita,
mutta tällä hetkellä kykenen jopa iloitsemaan niiden olemassa olosta.)
 

Onneksi sentään kaasulasku on ollut vastaavasti pienempi, kun sitä ei oikeastaan kulu kuin veden lämmitykseen. Ja kun ei tosiaan ole edes sitä kaasuhellaa. Viime viikko oli hieman viileämpi (siis lämpötilat siinä 80-90 F:n paikkeilla)  ja muutama sadepäiväkin taisi olla, mutta tällä viikolla päästään loppuviikosta taas sinne 100 F:n hujakoille, eli three  triple digits on täällä taas.
 

4 kommenttia:

  1. Meillä kanssa sähköhella. En oo kellään muulla nähnyt. Outoa. Sähkölaskut on ollut noin kolme kertaa suuremmat jo kuin mitä suomessa tän kokosessa kämpässä. Pelottaa ajatella mitä ne tulee olemaan tän kk jälkeen kun ilmastointi on pauhannut yhä enemmän ja enemmän....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kans nähnyt muilla olevan kaasuhellat ja meilläkin olisi liitäntä valmiina, mutta jostain syystä vuokraisäntä on päättänyt pitää tässä sähköhellan. Jep, elokuun sähkölaskun loppusummaa täälläkin odotellaan...

      Poista
  2. Vastaus kysymykseesi mitä ihmiset tekivät ennen ilmastointia, on epäsuorasti se, että siellä ei asunut juuri ketään ennen ilmastointia. :D Näin kerran grafiikan siitä, miten ilmastoinnin yleistyessä väestötiheys alkoi kasvaa Teksasissa ja lounaisosissa. 10 suurinta kaupunkia 1950 vs 10 suurinta nyt taisi olla tarkalleen ottaen se se tilasto.

    Stay cool - etenkin kun se sähkölasku tulee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa, no kuulostaa ihan loogiselta. :D Täytyypä etsiä, jos jostain löytäisi jotain grafiikkaa asiasta. Ts. täytyypä googletella.

      Jep, täytyy varmaan laittaa jäitä hattuun (kirjaimellisesti), kun sähkölasku tulee. :D

      Poista