maanantai 9. kesäkuuta 2014

T. Orakka

Mietin jonkin aikaa viitsinkö tätä juttua edes laittaa eetteriin, sillä no, aihe ei ole ehkä mairittelevin. Varsinkin kun se sattuu omalle kohdalle. Sitten ajattelin, että mitä sitten. Tosiasia on, että Texasin lämmössä elelee vähän yhtä sun toista mönkijäistä, joihin toisinaan törmää. Vaikka ei ehkä halusikaan...

Tapahtui eräänä tiistaitaiaamuna noin klo 06. Henkilö S tepasteli keittiöön tarkoituksenaan laittaa kahvi ja teevesi kiehumaan sekä puuro hautumaan. Laitettuaan valot päälle, henkilö S havaitsi keittiön seinällä julmetun kokoisen (okei, mun keskisormen mittaisen) ötökän. Henkilö S oli hetkessä hereillä ja kävi sanomassa henkilölle M (joka oli suihkussa), että meillä on keittiössä joku karsee ötökkä! Tarkempi tarkastelu osoitti sen, mitä epäiltiinkin, kyseessä oli torakka. Yih ja kylmiä väreitä.

Heti aamusta soitin Pest Control (tuholaistorjunta) firmaan. Netissä surffailun Ja Yelpin arvosteluiden perusteella en lähtenyt sen enempää firmoja kilpailuttamaan, kun löysin suoraan yhden hyvän ja edullisimmasta päästä olevan. Onneksi lupasivat firmasta tulla jo seuraavana aamuna (i-ha-naa!), joten pääsin seuraavaksi aloittamaan keittiön suursiivouksen. Käytännössä KAIKKI keittiön kaapit tyhjiksi ja sen jälkeen niiden pesu (yhtään murusta en halunnut torakoille evääksi jättää), lieden ja jääkaapin alta nuohous (kun ensin olin selvittänyt, että miten hemmetissä lieden levyt saa puhdistettua) sekä kaikkien pintojen pesu. Ja tähän meni käytännössä koko päivä.

Kaikki astiat kasattuna keittiön ulkopuolelle.

Illalla vielä ähellettiin (tai lähinnä M) hellan kanssa, kun sitä siirrettäessä tapahtui jotain (pieni välähdys ja sulake meni) ja sitten ei enää hella toiminutkaan. Eipä muuta kuin vuokraisännälle tietoa asiasta, jonka jälkeen M ehdotti, että mitä jos lähdettäisiin jonnekin syömään, kun ei hellakaan enää toiminut. No hei sopii!

Seuraavana aamuna tuli kaveri pest control firmasta laittamaan torjunta-aineet talon sisälle, ullakolle ja ulkopuolelle. Vaikka saattoi olla, että kyseessä oli yksi yksittäinen torakka, niin en silti halunnut ottaa sitä riskiä, ettei niitä olisi useampia tai alkaa hoitamaan torjuntaa kaupasta saatavilla tuotteilla. Sillä tässä ollaan tässä lähiaikoina lähdössä käymään Suomessa, joten en halua, että täällä asustelee sillä välin ketään.
Sitten vain odoteltiin, että torjunta-aine kuivuu,
jotta sai laittaa tavarat keittiön kaappeihin takaisin.
Yleensä kuulemma ei keittiön kaappeja käsitellä, sillä ihmiset on harvoin ne tyhjentäneet.
Mutta meillä to-del-la-kin tyhjennettiin!
 
Seuraavalle päivälle olikin sitten tiedossa sähkömiehen vierailu, joka osoittautui varsin lyhyeksi, sillä sulaketaulussa oli joku toinenkin sulake hellalle (tai jotain). Eli onneksi hella-episodista ei koitunut sen suurempia vahinkoja.

Mutta torakoista vielä sen verran, että niitä vetää puoleensa varsinkin ruoka ja vesi, joten keittiö kannattaa jättää yöksi siistiksi (siisteyttä en voi korostaa liikaa). Ei siis likaisia astioita lavuaariin yön yli, ei ruuan murusia/ tahroja tasoille/ lattialle ja roskat säännöllisesti iltaisin ulos. Ja SILTI vaikka omasta mielestäni pidän kodin ja keittiön siistinä (ihan jo koirankin takia pitää siivota ahkeraan), meille eksyi torakka. Mutta pari juttua oli, mitä en tiennyt/ tajunnut...

Ensinnäkin koiran ruoka- ja vesiastiat. Ei tullut mieleenkään, että ne pitäisi yöksi tyhjentää (no ruuan osalta ei meillä ongelmaa, mutta vesi) ja nostaa lattialta pois. Kuiva-aineet kannattaa pitää suljetuissa zip loc (tai minigrip) pusseissa (varsinkin paperiset). Mulla oli kaapissa se paperinen jauhopussi, joka kyllä lensi roskiin, sillä en tiennyt oliko siellä joku käynyt nassuttelemassa (jauhot ja muut vehnätuotteet torakoiden herkkua). Taloon muuttaessa muistan ihmetelleeni, että miksi täällä on noita keittiön lavuaarin tulppia niin monta ja muutamaa erilaista. No nyt tiedän. Lavuaariin kannattaa laittaa tulpat yöksi, sillä torakat tulee myös sitä kautta tulla. Voitte arvata miten meillä on siitä tiistai-illasta lähtien toimittu... Lisäksi olen pitkään taistellut vastaan sitä asiaa, etten halua keittiöön roskista näkyville, vaan olen sitkeästi sitä pitänyt allaskaapissa. No voin kertoa, että en pidä enää. Keittiöön ilmestyi kuuminta muovi-designia oleva (kannellinen) roskiskammotus mallia aina_näkyvillä. Mutta hei, on se kyllä aika hitsin kätevä. Varsinkin kuin hifistelin ja otin sellaisen polkaisu-mallia olevan. (Voi pian olla, että aikanaan roskiskammotus salaa lähtee muuttokontissa mukaan...)

Mutta nämä oli sellaisia juttuja, mitä ei ole aiemmin tajunnut, kun ei ole asunut näin lämpimällä alueella. Tänne muutettaessa tohinaa oli siitä ettei tuoda Illinois:sta tullessamme mitään öttiäisiä tänne, mutta entäs ne täällä olevat öttiäiset?! Kukaan ei niistä töhöttänyt. Mutta ilmeisesti tällaiset yksittäiset torakka-asiat ei ole täällä niin big deal, sillä ainakin vuokraisäntä otti asian aika lunkisti. Sanoi vaan, että kuten varmasti huomasit, on ötökätkin isompia Texasissa. Ja btw, jonkinlainen tuholaistorjunta kannattaa tehdä noin puolivuosittain. M lohdutteli kaiken sen siivouksen keskellä, että kaikki ok, ratsuväki on jo kutsuttu. Ehkä siellä jossain siivoustohinan keskellä saatoin ääneen hieman ikävöidä Suomen talvea ja routaa...

Ja jottei homma menisi ihan tylsäksi, niin viikonloppuna kylpyhuoneessa kulki niin nätti jono muurahaisia. Argh!! Vaikka pest control fiman käynnillä on 90 päivän takuu, en todella jäänyt odottelemaan maanantaihin saakka, että joku tulisi tsekkaamaan tilanteen vaan päätin toimittaa tuholaistorjujan virkaa itse.

Ensiksi käytössä oli ekologinen vaihtoehto eli kaneli ja toive siitä, että muurahaiset siitä kiltisti häipyisivät. Tämä on toiminut aiemmin. 
No ei toiminut tällä kertaa. Jostain niitä vain puski.
Sunnuntai-iltana pimahdin ja päätin, että nyt j******ta saa muurahaiset lähteä ja otin käyttööni netistä poimitun vinkin, eli ikkunanpesuaineen. Toimi.
(Huom. ei mitään eko-kamaa, sis. ammoniakkia.)

Soitin pest control firmaan maanantaiaamuna uudelleen ja kerroin, että tällainen tapaus tällä kertaa. No, nyt on sattunut satamaan  pari päivää ja sateella ne ei voi oikein tehdä mitään, joten pitää odotella, että keli kuivuu ja tarkkailla näkyykö muurahaisia vielä. Ja minähän tarkkailen. Ei muuten, mutta en edelleenkään halua, että kukaan alkaa sillä välin rakentelemaan pesää talon sisäpuolelle, kun ollaan reissussa.

P.s Jos joku jaksoi tänne asti lukea yhden torakan aiheuttamasta hämmingistä, niin voin lopuksi vielä kertoa, että kun pääsen Helsinkiin menevään koneeseen, olen varsin onnellinen. Miten aina tämmöistä sattuukin just ennen Suomeen lähtöä, kun on sata muutakin asiaa hoidettavana...?


14 kommenttia:

  1. Ääk. Suunnattomasti sympatiaa. Kiitos kun kuitenkin kerroit, nyt tiedän mitä vielä voisin tehdä että ei meille tulisi. Ja miten toimin jos meiltä moinen löytyy. Tosin toivon, että olisi ainakin muuta kuin Texasin kokoa, jos löytyy. Meillä oli ihan hyvä routa viime talvena. :P Tai no, oli meillä jobkerran yksi pieni. Se tuli tosin pizzeriasta. Niinpä ei järjestetty keittiön räjäytystä. Mutta arvaapas, oltiinko jo syöty pizza ennen kuin se ötökkä laatikon taitteen sisältä löytyi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hrrr-väristyksiä tuolle pizzalaatikkoyllärille.
      Viisastuin tänään lisää torakka-asioista, mutta naputtelen siitä varmaan jatkokertomuksen. Ja sillä sitten kuitenkin päädyin jutun julkaisemaan, että JOS siitä vaikka olisi jollekin hyötyä tai apua. :)

      Poista
  2. IIIK ja KAAK! Mun ainut torakkakokemus on myoskin Texasista! ja todellakin texasin kokoa. :) Puistatuttaa vielakin. ma olen puolisokea ilman silmalaseja ja olin menossa aamulla suihkuun. Siella sitten lattialla jotain tummaa rupes liikkumaan.... jai kuulkaa suihkut kaymatta silta paivalta. Lahetin mun texasisn "isin" tutkimaan tilanteen ja siella oli slellainen jarkyttavvan kokonen torakka. Arvatakaa vaan tarkistinko suihkun joka aamu sen jalkeen ensin lasit paassa ennen kuin sinne uskaltauduin? ;)
    Ei kivaa tommonen siivous ja puhdistus mutta kannattaa ehdottomasti tehda. Muurahaisten kanssa myos. En minakaan haluais loytaa mitaan yllatysvieraita Suomenlomalta palatessani. Toivottavasti otokat saadaan karkotettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se suursiivous on ihan hyvästä ja ainakin itsellä se toimi myös psyykkisesti ;) Sain tänään tod.näk. tunnistettua muurahaiset, kun nämä ilmestyi kylpyhuoneeseen eikä keittiöön. Tovi siinä menikin, kun vaihtoehtoja oli useampia. Pest control tulee huomenna uusinta visiitille.

      Poista
  3. Heippa!

    Löysin blogisi, kun selailin Amerikassa asuvien ulkosuomalaisten blogeja. Olen itse muuttanut Piilaaksoon Kaliforniaan pari kuukautta sitten miehen töiden takia. Ahmin heti suurimman osan postauksistasi. :) Koiruus on aivan ihana, ja hymyilen niitä kuvia joka kerta! Tosin samalla tulee itselle vähän paha mieli - meillä oli nimittäin karkkismäykky kotona Suomessa. Sen selkävaivojen takia emme kuitenkaan uskaltaneet ruveta tuomaan sitä tänne, joten se muutti vanhempieni luokse. :( Ikävä on kova! Mutta ihana lukea, että teidän muutto mäykyn kanssa meni hyvin ja että mäykky voi hyvin! Terkut Kaliforniasta!
    t. hannael

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, katselen nyt hiukan eri silmin tuota omaa Suomesta tuttua, allaskaappiin piilotettua, avonaista roskista... Hmmh, kuinkahan yleisiä torakat ovat täällä päin... :D

      Poista
    2. Moikka! Ja tervetuloa Amerikkaan. :) Kiitos, onhan tuo maastonakki aika persoonallinen tyyppi. Kuten varmasti teidänkin. Muutto meni hyvin, vaikka Koiruuden epilepsian takia stressasinkin lentoa, mutta kaikki meni lopulta ok. Chicagosta Dallasiin mehän tultiin autolla, joten siinä ei Koiruudelle ollut mitään ihmeellistä. Muuton takia tosin jouduttiin majoittumaan ainakin kolmessa eri hotellissa ja se ehkä vähän hämmensi koiraa. Mutta kun saatiin muuttokuorma uuteen kotiin, asettui Koiruuskin taloksi. :)

      Suosittelen lämpimästä hankkimaan ainakin kannellisen roskiksen. :D Meillä ei sellainen olisi mahtunut allaskaappiin, joten tuolla aina näkyvillä-mallilla mennään.

      Täytyypä käydä vierailulla sun blogissa. On aina mielenkiintoista kuulla muidenkin kokemuksista. Ja terkut takas Teksasista! :)

      Poista
  4. Huh, toivottavasti pest control sai ongelman heti alkuunsa nitistettyä !
    Itse joskus aikoinaan New Yorkissa asuessani tavallaan jo "totuin" torakoihin, niin kauhealta kuin se kuulostaakin....meillä kävi myös tuholaistorjunnan mies säännöllisin väliajoin suihkuttamassa myrkkynsä keittiöön ja kylppäriin, mutta eipä tuo pitemmän päälle auttanut, kun asuimme veden lähettyvillä isossa rakennuksessa. Torakat olivat kuitenkin pientä verrattuna water bugs-nimisiin ötököihin, joista Nykissä liikkui mitä hurjimpia juttuja - ja meilläkin kerran käväisin joku karmaiseva otus kylässä...päädyin keittiönpöydälle seisomaan sitä paetessani :)
    Tsemppiä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, torakka-asia mitä ilmeisemmin on hanskassa, mutta muurahaiset vielä parveilevat kylppärissä. Pest control on kutsuttu uudelleen. Tiiäkkö kuulin tänään, että noista isommista torakoista (eli american cockroah) käytettäis täällä myös nimitystä water bug. Ja ne pienemmät, jotka tekee tuhoa, on german cockroach. Mutta Nykissä toki voi olla (ja varmasti onkin) omat ötökkänsä. Ehkä sitä vaan tottuu kaikkeen. Meillä ei Chicagossa ollut mitään ötökkäongelmia, joten ehkä tää tuli pikku-shokkina, että täällä niitä löytyy ja ISOJA. :D

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Luin tan sun tekstin eilen, ja ajattelin vaan etta "hyi hele...onneks meilla ei VIELA oo torakoita nakynyt". Pariin pienempaan vilistajaan kyllakin ollaan asunnossa tormatty. No eikohan sitten pari tuntia taman jalkeen meijan roskiksessa kipittanyt se torakka. Tama aamu onkin mennyt sitten aikamoisissa siivoustalkoissa (vaikka pidankin asunnon kylla aina siistina, mutta tuon torakka-incidentin jalkeen halusin suorittaa extra-puunauksen!). Otan muutenkin sun vinkeista kylla nyt vaarin: roskat ulos joka ilta, tulpat lavuaareihin, kissan kuppi tyhjaksi illaksi... =) Ihana Texas ja Texasin kesa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, jos vinkeistä oli apua! :)
      Mietin tuossa yksi päivä, että olisi ollut ihan kiva saada joku Texas for dummies-opas ennen tänne muuttoa. :D Ei sitä tule ajatelleeksi, miten täällä pitää tai kannattaa toimia ötököiden ynnä muiden asioiden kanssa. Toisaalta, varsinkin liika tieto lisää myös tuskaa, että toisaalta olen myös ihan onnellisen tietämätön. :)

      Poista
  7. Mulla tuli fiilis Georgiassa, että torakat on ihan normaaleja ja niitä löytyy joka kodista, ellei säännöllisesti myrkytä - vähän kuin Suomessa kärpäset, jotka toki tykkäävät jos on ulostetta seinillä, mutta ei niiden läsnäolo automaattisesti kerro mitään vessan tai muun asunnon siisteydestä. ;) Meillä oli torakoita alusta asti, siis ennen kuin oltiin ehditty tuomaan taloon mitään tavaroita tai paljoa ruokaakaan. Myrkyttäjä kävi noin kolmen kuukauden välein, millä vuorovälillä torakoita näkyi sisällä aika harvoin. Ausseissa asuva kaverini ohjeisti, että niitä isompia ei sitten koskaan kannata liiskata ainakaan sisätiloissa, koska sitä liiskausjälkeä on tosi inha siivota ja lisäksi liiskatusta torkasta tuleva haju houkuttelee paikalle lisää torakoita (heillä ei ollut myrkytystä ja torakat päivittäinen näky, niin vanhassa puutalossa missä ensin asuivat kuin uudessa pilvenpiirtäjässä minne sitten muuttivat), mutta minä en tätä aina jaksanut noudattaa. :P Jos torakka on niin vikkelä, että sitä on vaikea liiskata tai napata kiinni vessanpönttöön heitettäväksi, niin hiuslakalla suihkuttaminen auttaa hidastamaan sen liikkeitä.

    Kannattaa muuten olla myrkytyksen kanssa varovainen, kun on koirakin. Ne myrkyt ilmeisesti ei ole mitään maailman terveellisimpiä, ja tuttavaperhe, jolla oli koiran lisäksi pieniä lapsia, eivät koskaan antaneet tämän takia myrkyttää talon sisältä. Ilmeisesti ulkopuoleltakin kunnolla myrkyttäminen säännöllisin väliajoin riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuo liiskaamishomma olikin tiedossa, kun torakoihin on ollut mahdollista törmätä muuallakin kuin omassa kodissa. Ja hiuslakka pullo oli pari päivää keittiössä käden ulottuvilla. :D Se tökötti muuten toimii yllättävän moneen asiaan. Ilmeisesti täälläkin torakat, varsinkin ne isommat, on ihan yleisiä ja ei tosiaan kerro siisteydestä välttämättä mitään. Mutta en silti halua niitä sisätiloihin, joten myrkytys kiitos.

      Kyllä, on tosiaan hyvä huomioida lemmikit tässä hommassa! Tämä firma käyttää sisätiloissa ainetta, mikä heidän mukaansa ei ole koirille haitallista. Jotenkin uskallan luottaa heidän sanaansa, sillä onhan tässä olemassa se homma, että JOS koiralle tulisikin jotain ja osoittaisin sen johtuvan myrkyttämisestä, voisin haastaa heidät oikeuteen. :P (Ja trust me, sen tekisin, onneksi tunnen täältä pari lakimiestä.) Otin sisätilojen myrkytyksen siltäkin varalta, kun ei oikein ollut tiedossa mitä edellinen vuokralainen oli tehnyt tai jättänyt tekemättä. Onpahan nyt päivitetty tämäkin asia.

      Poista