tiistai 11. marraskuuta 2014

Välillä sattuu ja tapahtuu

Erään kerran ei ollut ihan mun päivä ja kaupan parkkipaikalta lähtiessä ajattelikin mielessäni, että tästä nyt oikeastaan puuttuu enää se, että hölmöilen auton kanssa (lue: peruutan peltiä ryttyyn). Autokanta kun on suuri Yhdysvalloissa, niin ei ole mikään ihme, että myös liikenteessä (ja parkkipaikoilla) tapahtuu kolareita. Omalle kohdalle on onneksi osunut vain läheltä piti -tilanteita, jos muutamaa autokorjaamo-keikkaa ei oteta huomioon. Niistä lisää alla. Nykyään odotankin ensimmäisissä liikennevaloissa asuinalueelta lähdettäessä, että punaisilla kaikki autot tosiaan pysähtyvät. Ei ole ollut yksi tai kaksi kertaa, kun sieltä on joku suhannut päin punaisia. Joten on hyvä varmistaa, ettei sieltä kukaan aja kylkeen. Mutta nyt niistä autokorjaamo-keikoista.

Asuttiin silloin vielä Chicagon lähettyvillä ja lähdin viemään M:n O´Haren lentokentälle. Kentälle ajettaessa huomasin moottoritiellä, että edellä ajava auto koitti väistää jotain mustaa, mikä pyöri motarilla. Siinä ei suurta mahdollisuutta ollut reagoida, kun tajusin, että se musta oli iso rekan roiskeläppä, joka kimposi edellä ajavasta autosta kohti meidän autoa. Sinänsä oli onnea matkassa, ettei roiskeläppä lentänyt tuulilasiin, vaan osui keulaan.

Reissu autokorjaamolle siitä silti tuli.
Tuuria sen verran matkassa, ettei roiskari ollut hajottanut ajovaloja.
Mutta koko etupuskuri piti maalata uudelleen.
 
Seuraavalla kerralla olin liikkeellä toisella autolla ja tämä sattui ostoskeskuksen parkkipaikalla. Viereisestä ruudusta aiemmin lähtenyt oli sitten ystävällisesti jättänyt puumerkkinsä meidän auton kylkeen.
 
Skraidu oli sen verran huomattava, että se ei voinut tapahtua huomaamatta.
Takapuskurin maalaamisen lisäksi, piti myös hieman oikoa peltiä.
(Hihii, autosta peilautuu meidän Illinoissin koti.)
 
Lisäksi toinen takavalo meni uusiksi. Ärh ja mur.
Illinois:n tieliikennelain mukaan autolla, josta on ajovalo rikki, ei saa ajaa.
Näin autokorjaamon mies mua opasti.
Mutta neuvoi, että jos poliisi pysäyttää, niin kerrot odottavasi vakuutusyhtiön maksupäätöstä.
Rikkinäisen ajovalon kanssa piti kuitenkin pari päivää ajella, koska ensin piti käydä korjaamolla tekemässä arvio kustannuksista ja sitten odotella, että vakuutusyhtiö antaa lopullisen päätöksen.
 
Tässä tapauksessa asiointi vakuutusyhtiön kanssa oli jokseenkin mielenkiintoista. Piti kuvailla mm. millainen keli parkkipaikalla oli (pilvinen ja sateinen sää, mutta ei liukasta) sekä selvittää pitääkö mun lähteä vielä samana iltana päivystykseen päihdetestiin (drug test). Tämä käytäntö ei ihan mennyt mun jakeluun, sillä mun auto oli seissyt tapahtuneen aikana parkkipaikalla! Ja joku muu oli sitä kolhinut! Väliin piti soittaa pieni paniikkipuhelu M:lle, joka oli sillä hetkellä metsästämässä ja pyytää sitä tekemään asiaan tässä kohtaa pieni interventio. Mutta asioiden selvittyä (ei tarvinnut lähteä tekemään drug testiä), sain todella nopeasti vakuutusyhtiöltä luvan viedä auton lähimmälle autokorjaamolle. Se olikin jo ennestään tuttu paikka. Heh heh.
 
Koko ajokortillisen historiani aikana on autoille tapahtunut eniten kuluneen 2.5 vuoden aikana. Vaikka kolhut ja skraidut aina harmittaa, on kuitenkin hyvä muistaa, että se on kuitenkin vain peltiä/maalia ja sitä saa uutta.
 
Kuten alussa viittasinkin, ei tämä kyseinen päivä ollut ehkä se ihan parhain päivä. Jotenkin koko päivä meni höseltäessä. Päivän tapahtumina mm. koiran aamulenkin unohtaminen (ei voi käsittää!), lasiseinää päin käveleminen (tämän voi nyt vetää bucket listasta yli) sekä auton ilmastoinnin säätäminen volumenappulasta. Edes radion yht´äkkinen hiljeneminen ei soittanut kelloja päässä. Ja klassisesti pyykit tietty unohtui koneeseen.
 



4 kommenttia:

  1. Mun kylkeen peruutti meidän parkkipaikalla auto sen jälkeen kun olin sen omistanut vasta noin viikon! Annoin asian olla, koska kolhu oli niin huomaamaton. Ja vältin täten sitten oman vakuutusmaksuni hinnannousun.. (Mikä on muuten musta ihan tyhmä systeemi - miksi mun pitää maksaa siitä, että joku muu möhlii!?) Kauhulla odottelen sitä päivää kun jotain suurempaa sattuu.. niin paljon on ollut kyllä läheltä piti-tilanteita ja tuntuu että 90% täällä näkyvistä autoista on jotain lommoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, olen samaa mieltä siitä, että hassua, että jonkun muun töppäilyt nostaa omaa vakuutusmaksua. Ja mullehan tuli jonkinlainen "merkintä" vakuutusyhtiön tietoihin tästä tapauksesta, missä tämä ystävällinen henkilö parkkiksella kolhi meidän autoa. Tätä käytäntöä kyllä vakuusyhtiön virkailija hieman pahoitteli, kun sitä kummastelin.
      Olen kiinnittänyt huomiota, että aika moni autoilija lähtee (varsinkin kauppojen parkkiksilla) peruuttamaan aika huoletta. Ei paljon peileihin katsella....

      Poista
  2. Musta tuntuu, että täällä ihmiset keskimäärin suhtautuvat paljon huolettomammin skraaduihin - myös muiden autoissa. Avasin kerran oven voimalla naapurin autoon ja olin jo ihan paniikissa, mutta rouva vaan nauroi että hei sattuu ja tapahtuu. Suomessa oltaisiin varmasti keskusteltu kustannuksista... Ja sitten kun katsoo, millaisia skraaduja ihmiset pitävät autoissaan, niin ihmetyttää. Tulisi varmaan Suomessa katsastuksesta sanomista, mutta täällähän ei moisesta ole huolta.

    Sama fiilis ilmeisesti on myös intialaisilla. Miehen pari työkaveria oli meidän auton kyydissä, ja avasivat oven niin, että se osui naapurin autoon. "Oho", sanoi toinen, ja kumpikin vaan muina miehinä jatkoi menoa. Ei anteeksipyyntöjä, ei tarkistusta oliko kumpaankaan autoon tullut kolhuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä välinpitämättömyys autoja kohtaan osittain selittyy niiden hintatasolla. Vai sattuuko kolhuja niin paljon, etteivät ihmiset jaksa välittää? Mene ja tiedä. Mutta toki olisihan se reilua ainakin tarkistaa tilanne ja pahoitella tapahtunutta.

      Liikenteessä kyllä näkee toisinaan sellaisia autoja, joiden saamat kopsut pistää silmään... Mutta ilmeisesti myös vakuutusyhtiöiden politiikan vuoksi näillä kuhmuisilla autoilla ajellaan sen aikaa, kunnes saadaan lopullinen maksupäätös. Tai ainakin toivottavasti asia on näin...

      Poista