torstai 9. tammikuuta 2014

Havainnointia

Viime Suomen reissulla havaittua:

Autoillessa on hyvä muistaa käyttää myös vasenta jalkaa sekä vaihdekeppiä. (Et siis voi samanaikaisesti nauttia take away-juomaasi sekä selata puhelintasi ja ajaa autoa.)

Useimmista Suomeen tuotavista autoista puuttuu pidikkeet juomille. (Tai sitten ne on aivan liian pieniä siihen tarkoitukseen.)

Liikennevaloissa punaisilla et voi kääntyä oikealle. (Et vaikka kuinka olisit tehnyt stop-pysähdyksen ja vaikka kuinka se osaltaan saattaisi tehdä liikenteestä joustavampaa.)

Kuva täältä

Ne autoilijat, jotka väistävät/ varovat jalankulkijoita tietä ylittäessä tai parkkipaikalla, ovat aika harvassa. (Kannattaa siis to-del-la-kin katsoa tuleeko autoa.)

Kuva täältä

Kannatttaa tarkistaa, milloin pankkikortti vanhenee. (Näin välttyy varsin kiusalliselta tilanteelta kaupan kassalla. Jos olet onnekas, saattaa mukanasi oleva ystävä maksaa ostoksesi.)

Talouspaperin pala tuntuu pieneltä. (Verrattuna siihen, että täkäläistä talouspaperin palaa voisi käyttää vaikka pyyhkeenä. Olenkin ottanut käyttööni tuotemerkin, joka tarjoaa puolitettuja arkkeja.)

Kaupassa ihmiset hämmentyvät, jos puhut heille jotain tai pyydät anteeksi heitä ohittaessa. (Ehkä voit myös unohtaa small talkin kassoilla....)

Kaamos taitaa oikeasti vähän vaikuttaa meihin suomalaisiin. (Junavaunussa tunnelma oli jokseenkin, hmm, apea... Lukuunottamatta sitä tyyppiä, joka tissutteli omia oluitaan. Lisäksi odottelimme junalle uutta kuljettajaa rataosuudella sattuneen tapaturman vuoksi. Huokaus.)
 
Tarkoituksenani ei kuitenkaan ollut mollata rakasta isänmaatani tai sen kansalaisia.
Nämä jutut vaan pisti silmään. (Mikä sanonta!) 
Olen itse ihan yhtä suomalainen kuin ennenkin, mutta ehkä tässä ajan myötä täältä Atlantin toiselta puolen on tarttunut mukaan pieni lisävivahde mun suomalaiseen persoonaani.
Ei ollenkaan hassumpi juttu, jos en sanoisi. 
Not bad at all...
 
 

p.s. Ai että kuinka kaipaankaan sitä valtavaa maitotuotteiden valikoimaa suomalaisessa ruokakaupassa...

4 kommenttia:

  1. Haha, hauskoja ja oivaltavia! Juomapidikkeen puutetta en ole itse niin huomannut, koska toisaalta take-away-juomia ei tule kanneltua mukanaan tällä puolen valtamerta (eikä myöskään minun kohdallani autoiltua), mutta epäilemättä niin totta... Sen sijaan minun kokemukseni mukaan Suomessa väistetään jalankulkijoita hyvin: huonommin yllä kuin USAssa, mutta selvästi paremmin kuin missään Ranskan lähettyvillä. Ja juuri kun olen opetellut excusemeista ruokakaupoissa eroon, niin tuli käytyä siellä puolella merta, ja minua pidettiin taas ihan törppönä!

    Maitotuotteet <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tuo autoilijoiden väistäminen on myös ihan alueellista. Ainakin Chicagon liepeillä sai ihan huoletta kävellä parkkipaikoilla tai ylittää tietä; autoilijat aina väistivät. Täällä Dallasin alueella sanoisin autoilukulttuurin muutenkin olevan hieman aggressiivisempaa, joten ihan samalla luottamuksella en täällä lähtisi katua ylittämään.

      Poista
  2. HEH! Ja Suomessa autoilijat ajattelee vaan omaa napaansa. Ei mitaan joustavuuden meininkia niin kuin taalta (tyyliin kahdelta kaistalta yhdelle kaistalle ohjattaessa ei jokatoinen meininki tule suomalaiselle mieleenkaan). Huomasin saman viimeeksi Suomessa ollessani etta liikenteessa pitaa todellakin olla tarkkana (kuin porkkana).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, joustaminen on aika vieras käsite suomalaisessa liikennekulttuurissa. Se on se minäminä aina ensin.

      Poista