lauantai 11. lokakuuta 2014

Sähkökatkos

Viime viikon torstaina säätiedotus kertoi, että iltapäivästä luoteesta on tulossa ukkosrintama, joka mahdollisesti kulkee myös tästä meidän yli. No ihan pahin myräkkä ei ihan tästä yli kulkenut, mutta sen verran kova tuuli kuitenkin kävi, että hetken jo luulin katon lähtevän sen mukaan. Pari kertaa sähkötkin pätki, joten siitä saattoikin jo hieman aavistella, että katkos on mahdollinen. Vaikka mielessään sitä tietenkin toivoi, ettei sähköt menisi, mutta aina ei voi voittaa.

Pari tuntia toiveikkaana odottelin sähköjen palautumista, mutta niitä saatiinkin tovi odotella. Muiden alueella asuvien suomalaisten kanssa käydyn fb-keskustelun perusteella ukkosmyräkkä oli ollut todella paikallinen. Siinä missä toisaalla oli vähän sadellut pienen tuulen kera, oli toisaalla ollut kunnon myräkkä. Meidän kohdalla kävi niin, että puolet asuinalueen taloista jäi ilman sähköä. Yhden netissä olleen ennusteen mukaan meille luvattiin sähköä jälleen seuraavan päivän (eli perjantai) iltana. Siinä vaiheessa hieman alkoi stressaamaan miten käy pakastimessa oleville lihoille. Jonkin aikaa arkkupakastin pitää pakkasen, jos ei käy availemaan kantta, mutta ei sekään loputtomiin kestä. (Tässä kohtaa paniikkiviestiä Suomeen äitille ja tiedustelua pakastimen kestävyydestä. Kyllä äiti tietää.) Jääkaapin kohdalla päätettiin torstai-iltana tehdä niin, että haettiin jäitä cooleriin ja sinne kaikki kylmää vaativat tavarat. Muutoinhan siinä vaiheessa oltiin jo siirrytty ulkoruokintaan, koska sähköhella. (Voi harmi...)

Pari päivää jääkaapin virkaa toimittanut cooler.
 

Mariskoolista on moneksi.
Koska tällä hetkellä pimeä tulee puoli kahdeksan maissa ja aurinko nousee hieman ennen seitsemää, oli taskulampuilla käyttöä.
Tällä viritelmällä saatiin yleisvaloa keittiöön.
 
Edellisen illan tapaan perjantain aamupala hoitui myös ulkoruokinnalla. Taidettiin olla Panera Breadin sen aamun ekat asiakkaat. Sieltä muuten saa hyvää puuroa. Koska tiesin sähköjen palautumisen kestävän, santsasin lähtiessä vielä kuumaa vettä mukaan, että voin jatkaa aamuteehetkeäni vielä kotonakin.
 
Sähköttömän aamun survival kit; termarimuki, kirja sekä tietokone.
Kannettava pelasti tällä kertaa tarjoamalla virtaa puhelimelle,
josta tietenkin oli akku ihan lopussa.
Menossa on 12. Lehtolaisen Maria Kallio - dekkari. Jos tykkää Outi Pakkasen dekkareista,
niin hyvin todennäköisesti tykkää myös tästä sarjasta.
 
Siinä aamun valkenemista odotellessa tuli huomattua,
että pihapuu tekee aika kivan varjon olohuoneen seinälle.
 
Lopulta 16 tunnin jälkeen (yli 10 tuntia ennustettua aikaisemmin!) sähköt palasivat. Pikakurkkaus pakastimeen osoitti, että pientä sulamista oli tapahtunut, mutta pohjalla olleet lihat olivat vielä jäisiä. Olimme myös onnekkaita siinä suhteessa, että viime viikolla yöt olivat jo aika viileitä, joten makuuhuoneen viilennys hoitui avaamalla ikkunan.
 
Täytyy vielä sanoa se, että sähkökatkon aikana huomasi kuinka paljon erilaista ääntä sitä ympärillä onkaan. Aamulla koiran kanssa ulkoillessa oli niin hiljaista, kun ei ainutkaan ilmastointilaite hurissut kenenkään talon nurkalla. Jopa M totesi töistä tultuaan, että onpas täällä hiljaista, kun ei mikään laite tai ilmastointi pidä ääntä.
 
Viime yönä tästä yli pyyhkäisi jälleen ukkosrintama kovan tuulen ja sateen kera, mutta tällä kertaa meillä pysyi sähköt. Rintama toi tullessaan viileämpää ilmaa (piti ihan pukea huppari ja farkut) ja jotenkin heti tuli syksyisempi fiilis. Kävinkin jo laittelemassa lyhtyjä terassille illan pimeyttä odottelemaan.
 




2 kommenttia:

  1. Mua inhottaa noi pidemmat sahkokatkot. Pahimmillaa ollaan oltu 4 paivaa ilman sahkoja lokakuun lopulla. Talossa oli puolivuotias vauva ja juuri myrskypaivan jalkeisena paivana taytti toinen 5v. Luntakin tuli siina myrakassa eli lampotilat ei olleet mitaan jarin korkeat. Onneksi kaasutakka toimi ja mina nukuinkin vauvan kanssa olohuoneessa takan lammossa. Ja hellakin saatiin toimimaan (kaasu). Mutta oli se aika leirielamaa vauvelin kanssa. Arsyttavinta oli etta se ongelma oli ihan meidan kadun paassa mutta koska niin paljon muitakin kaatuneita puita linjojen paalla. Nyt ollaan viela enemman syrjassa kuin silloin. Vahan janskattaa etta jos talvella menee sahkot niin etta miten nopeasti ne saadaan takaisin. Onneksi ei pakastin kokonaan sulanut. Meilla meni sen neljan paivan aikana kylla kaikki pakasteessa olleet ruoat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, neljä päivää talvella kuulostaa aika pitkältä! Ja vielä vauvan kanssa. Meillä ei Chicagossa ollessa oikeastaan ollut kuin varmaan yksi-kaksi ihan lyhyttä sähkökatkosta, joten sinänsä nämä pidemmät katkokset ovat olleet uusi tuttavuus. Meilläkin viime talven sähkökatkoksessa lämmiteltiin kaasutakan äärellä, mutta tuon kirotun sähköhellan takia oli ruokapuoli hieman haasteellista.
      Nyt taas tuulee niin, että oksat pois (kirjaimellisesti!), joten mielenkiinnolla odottelen, miten sähköjen käy.

      Poista