sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kiitos ja näkemiin!

Kun nyt tässä pitkin kevättä ja kesää ollaan lähtöä tehty, niin olen mielessä pyörinyt asioita, joita tulen kaipaamaan ja joita en niin tule kaipaamaan Lisäksi on asioita, joihin suhtautuminen on hieman ristiriitaista. Ajan kuluessa olen myös huomannut, että osan asioiden kanssa, jotka alkujaan sieppasi, on vain oppinut elämään. Tiukassa paikassa olen toistellut itselleni, että vapaaehtoisesti tänne lähdettiin ja täällä ollaan, joten joitain juttuja vaan pitää sietää.

Chicago

Jutusta tulisi muuten aikamoinen romaani, jos kirjoittaisin auki kaikki mielenpäällä olevat asiat, joten päädyin listaamaan muutamia asioita. Koska on mukavampi lopettaa positiivisiin asioihin, aloitetaan lista asioista, joita todennäköisesti en tule kaipamaan.
  • Liikennesekoilijat
    • Välillä mietin, että eikö olisi helpompi vain jatkaa (väärin) valittua kaistaa eteenpäin ja tehdä jossain u-käännös, kuin koittaa tunkea johonkin väliin sille kaistalle, jolle oikeasti olisi menossa. Useimmiten tällainen henkilö lopulta tukkii autollaan kaksi kaistaa.
    • Eikö olisi helpompaa turvallisempaa herätä aamuisin vaikka 10 minuuttia aiemmin, että ehtisi meikata/ harjata hiukset kotona sen sijaan, että toimittaisi näitä tekemättä jääneitä aamutoimia siinä samalla, kun ajaa töihin. (Yhden tällaisen tapauksen perässä ajoin Teksasissa tullitiellä, jossa nopeusrajoitus on 70mph, mutta käytännössähän mittari näyttää kaikilla vähintään 80mph.)
    • Useimmiten vaihdan kaistaa tai siirryn muuten mahdollisimman kauaksi autosta, jonka katolle on viritelty tyyliin talousnarulla esimerkiksi patja kiinni kuljetuksen ajaksi. Muutaman kerran olen myös saanut todistaa, kun pick upin lavalta lentää kuljetuksen aikana sängyn patja, kun sitä ei olla kiinnitetty ollenkaan.
  • Kodinkoneet
    • Oli sitten kyseessä uudempi tai vähän vanhempi astianpesukone (molemmista kokemusta), pitää ne lähes yhtä kovaa ääntä. TV:n katselun tai muun kuulemista vaativan toiminnon voi unohtaa siksi aikaa, kunnes kone aloittaa hiljaisimman toimintonsa, astioiden kuivaamisen.
    • Miksi ihmeessä myytävänä on pyykinpesukoneita, joissa on se sellainen muovinen mylly keskellä rumpua? Tietty jos joku haluaa vaatteisiinsa kuluneen lookin, niin mikäs siinä. Mutta itsestä olisi kivampi säilyttää vaatteet hyvännäköisinä.
    • Imuri. Jos tehokkuus oltaisiin suhteutettu desipeleihin, mitä imurista lähti, olisi käsissäni ollut varsinainen superimuri. Olin tyytyväinen, kun vihdoin sain kipattua imurin kierrätyskeskuksen roskalavalle, joten tarvitseeko kertoa enempää.
  • Ruokakaupan muovipussit
    • Siis voi argh sitä tunnetta, kun unohdat omat kauppakassit kotiin ja kaupassa ostoksesi pakataan tsiljoonaan eri muovipussiin. Ja kun ne muovipussit on verrattavissa suomalaisiin hedelmäpusseihin. Onneksi joissain kaupoissa saa valita pakataanko ostokset muovi- vai paperikassiin.
  • Nettiyhteyksien takkuaminen ja niiden hintataso
    • Kyllä sitä varmaan noin kerran kuussa yhteyksissä oli jotain kränää. Lisäksi kaapeli- ja nettiyhteyden hintataso oli jokseenkin kallis.
Dallas

Ristiriitaisia ajatuksia:
  • Tietynlainen vapaus
    • Olet itse vastuussa omista valinnoistasi. State Law ei välttämättä pakota moottoripyöräilijää käyttämään kypärää, joten on ihan oma valintasi suojaatko pääsi vai et. Samoin on oma valintasi lähdetkö alkoholin alaisena ajamaan vai et, mikä sinänsä on hieman arveluttava asia, mutta jos töpeksit, on rangaistuskin tuntuva. Tämä nyt ei varsinaisesti herätä kuin yhdenlaista fiilistä ja se on, että rattijuopumus on niin typerä asia kuin vaan voi olla, mutta pointti oli se, että täällä ei niin isoveli valvo verrattuna Suomeen. Se on se yksilönvapaus.
  • Kesän lämpötilat (lähinnä Teksasissa)
    • Pidän lämpimästä ja sellainen +25 - +30 on mulle oikein sopiva, mutta... Sitten kun lämpötila alkaa olla lähempänä +40 kuin +30, niin mulle(kin) se alkaa olla ehkä vähän liikaa.
    • Jos unohdat laittaa auton tuulilasille (sisäpuolelle) aurinkosuojan, niin valmistaudu siihen, että a) et voi koskea rattiin ja b) turvavyön metalliosat ON kuumia. Auton ovea avatessasi olet jo todennäköisesti polttanut kätesi, ellei mukana satu olemaan patakinnasta.
    • Ruokakaupassa käynnin jännittävin osuu alkaa kaupan parkkipaikalta kohti kotia. Matka on hyvä ajaa kaasu pohjassa, jotta ruokaostokset pysyvät hyvinä kotiin saakka. Termokassista huolimatta. Nyt ymmärrän, miksi osa kaupoista on auki yöhön saakka. Fiksuimmat käy silloin ostoksilla.
  • Luomuruoka 
    • Luomuvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja niiden hintataso on suht järkevä. Tosin hieman välillä epäilyttää, että mitä kaikkea pääse USDA-merkin seulan läpi. Samoin Non GMO-merkintöjä näkyy olevan useita erilaisia, joka on hieman hämäävää. Lisäksi onko parempi vaihtoehto ostaa Meksikosta tuotuja luomumarjoja vai Teksasissa tuotettuja "tavallisia" marjoja?
 
Kaipaan:
  • Aurinko
    • Tarvitseeko tämä sen enempää selityksiä? Mä vaan rrrrakastan aurinkoa ja lämpimiä päiviä. Ja se valon määrä ympäri vuoden!
  • Ihmisten ystävällisyys ja kohteliaisuus
    • Naisille aina aukaistaan ovi tai sitä jäädään pitämään auki, jos et ihan sillä hetkellä ole vielä ovella. Ulkoillessa vastaantulijat hymyilevät sekä tervehtivät toisiaan ja aamulla kaikille toivotetaan hyvää huomenta. Jos jotain sattuu, on ympärillä heti useita auttamassa. Excuse me:n ja sorry:n käyttäminen voi joskus mennä hieman yli, mutta toisaalta onhan se kohteliasta.
  • Elinkustannukset
    • Niinhän se vaan on, että kustannukset ovat ainakin toistaiseksi alemmat Suomeen verrattuna. Sähkö tosin oli julmetun kallista ja sitä kului ilmastoinnin pyöritykseen kuumina päivinä, mutta sitten vastaavasti kaasulasku oli noilta ajoilta lähes olematon.
  • Sapattivapaa
    • Aivan varmasti tulen joskus ajattelemaan tätä sapattivapaa-aikaani kaihoisasti. Iltapäiväteet takapihalla auringossa eikä kiire minnekään...
Ja keittiön ikkuna, joka ei oikein kuulu kuvasarjaan,
mutta tää mun yrttiviidakko oli vaan niin kiva.

Voi olla, että ajan kanssa osa näistä asioista unohtuu ja joitain asioita taas tulee mieleen, mutta noin niin kuin yleensä tämä on ollut varsin avartava ja uusia näkökulmia antanut kokemus. Jotenkin tuntuu, että joiltain osin Suomeen palaa erilainen ihminen kuin mitä sieltä aikanaan lähti. (Toisaalta aika hämmentävää olisi, jos mitään ei olisi muuttunut näiden vuosien aikana.) Ja vaikka moni asia välillä otti aivoon ja ei voinut ymmärtää, niin tämä eteen tullut ajatelma mielestäni kuvaa sitä, miten asioihin on maailmalla liikkuessa hyvä asennoitua.

When you travel,
remember that a foreign country is not designed to make you comfortable.
It is designed to make its own people comfortable.
- Clifton Fadiman

Kiitos, näkemiin ja kuulumisiin!

7 kommenttia:

  1. Tuttuja juttuja kaikki :) Hyvää ja turvallista kotimatkaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvin ja turvallisesti päästiin perille. :)

      Poista
  2. Hyviä ajatuksia! Ehkäpä sitten, kun on jonkin aikaa asunut Suomessa, huomaa vielä uusia asioita, mitä kaipaa ja mitä ei kaipaa. Varsinkin sitten kun aika alkaa kultata muistoja, hehe. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja ai niin! Oikein hyvää matkaa kotiin! :) Toivottavasti ei tule mitään ihan kamalaa kulttuurishokkia siellä Suomessa...

      Poista
    2. Kiitos, matka meni hyvin. :) Toistaiseksi suurimmilta shokeilta vältytty, mitä nyt banskut jää aina kaupassa punnitsematta. :D

      Poista
  3. Just viime viikolla törmäsin (en onneksi kirjaimellisesti) ensimmäistä kertaa patjaan moottoritiellä! Tässä tapauksessa minivanin katolle oli viritetty kaksi patjaa, en tiedä millä. Mitään kattotelineitä ei tietenkään ollut. Vain yksi putosi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, just tuota tarkoitin! :D Että se patja kiinnitetään ikkunoiden kautta jollain narun lirulla auton katolle. Onneksi vältit konkreettisen törmäämisen.

      Poista