perjantai 5. kesäkuuta 2015

Muuton aikaan

Tarkoituksena oli julkaista tämä juttu jo pari päivää sitten, mutta kaapeliyhtiö päättikin ystävällisesti katkaista kaapelin sekä netin jo kaksi päivää aiemmin. Oh, how nice. Jotain tällaista tosin saattoi hieman aavistellakin tapahtuvan, siksi ei hötkyilty sähkö- ja kaasuyhtiön kanssa. Koska ei ollut aikaa jonotella kaapeliyhtiön asiakaspalveluun ja kyse oli lopulta vain kahdesta päivästä, niin annettiin asian olla. (Vaikka pieni asiakaspalautteen antaja minussa nostikin hieman päätään.) Mutta laitetaan tästä nyt tähän hetkeen päivitetty juttu.

Muuttoa edeltäneet päivät meni lähinnä siihen, että käytiin huone ja kaappi kerrallaan tavaroita läpi. Aiemmin tehtiin inventaario vaatehuoneessa ja aika surutta lähti kolme Ikea-kassillista vaatetta kiertoon. Sitä ennen olin jo yhdelle ahkeralle ompelija-naiselle toimittanut ison kassillisen vaatetta käsitöihin. Mottona oli, että jos ei vuoteen ole käyttänyt (tai edes koskenut) vaatteeseen, niin poistoon.

Muistaakseni Chicagossa ei postin mukana tullut ilmoituksia eri hyväntekeväisyysjärjestöiltä, jotka keräävät mm. vaatteita, kenkiä, laukkuja ja liinavaatteita. He myyvät lahjoituksia edelleen thrift storeille eli kirpputoreille. En tiedä miten muissa osavaltioissa on asian laita, mutta täällä siis järjestöt lähettävät kortteja, joissa käy ilmi minä päivänä asuinalueellasi kyseinen keräys on meneillään. Lahjoittaminen on tehty äärettömän helpoksi, sillä he tulevat noutamaan tavarat oveltasi ko. päivän aikana. Itse pitää vain ilmoittaa osoite, mistä lahjoituksen voi noutaa ja laittaa lahjoitetut vaatteet tms. oven ulkopuolelle odottamaan. Järjestön edustaja jättää ovellesi kuitin, jonka avulla voit tehdä lahjoituksestasi verovähennyksen. Itse tuskin tulee verovähennysmahdollisuutta käytettyä, mutta olihan se hitsin kätevää, kun ei tarvinnut raahata vaatteita ulko-ovea pidemmälle. Tämä tällaisena väli-infona.

Meillä muutot ovat menneet muuttofirmojen kautta ja siinä tapauksessa on hyvä muistaa, että muuttomiehet pakkaavat kaiken. Siis aivan kaiken. Sen vuoksi jonkinlainen inventaario ennen muuttoa voi olla paikallaan, mikäli haluaa välttää kaikenlaisen turhan siirtymisen paikasta toiseen. Meillä esimerkiksi tuli Suomesta muutamia käytettyjä tuikkuja mukana, kun en ollut muistanut niitä heittää roskiin. Siellä ne oli nätisti paperin sisään käärittynä.


Jos asuntoon jää esimerkiksi huonekaluja tai valaisimia, joita ei halua ottaa mukaan, kannattaa ne selkeästi merkitä etukäteen. Muuttofirmoilla tosin yleensä kuuluu etukäteen muuttosuunnittelijan käynti, jossa käydään koko asunto läpi. Tässä vaiheessa kannattaa siis jo kertoa, mitkä varsinkin jää. Tässä tapauksessa painotin useampaan kertaan, että kaikki kodinkoneet jäävät. En halua löytää Suomessa muuttokuormasta muuttajan vaativia kodinkoneita. Samalla käynnillä muuttosuunnittelija myös arvioi pahvilaatikoiden määrää. (Mutta niitä onneksi on mahdollista saada lisää, jos arvioitu määrä ei riitäkään.)

Ihan ite keksin viime muutossa (Illinoisista Teksasiin) käyttää niitä sellaisia vakuumipusseja. Viimeksi muutto oli lyhempi, joten pakkasin peitot ja tyynyt lakanoineen sekä lisäksi laitoin pussiin mukaan vielä aluslakanan. Ja ta-daa, muuttopäivänä sain sieltä otettua sänkyyn vuodevaatteet puhtailla lakanoilla eikä tarvinnut illalla alkaa väsyneenä etsimään lakanoita jostain päin taloa.

Meillä muuttokontti tuli tilavuuden mukaan ja arvelin, että tavaraa tulee olemaan, joten tällä kertaa toteutin saman vakuumipussi-homman. Tosin hieman laajemmalla skaalalla. Koska pusseja on saatavana montaa eri kokoa ja mallia, hankin cube-mallisia sekä sellaisia ihan perus lättänöitä. Isompiin pusseihin laitoin mm. vuodevaatteet, koristetyynyt sekä pyyhkeet. Lättänöihin laitoin osan neuleista sekä herkemmistä materiaaleista olevia vaatteita. Lopulta kävi kuitenkin niin, että meille tulikin reilusti isompi kontti kuin mikä oli alkujaan tarkoituksena. Mutta ei vakuumihomma silti ihan turhaa ole. Pussithan ovat ilma- ja kosteustiiviitä sekä lisäksi ötökkätiiviitä, joten jo senkin vuoksi koen niiden olevan hyviä, kun tavarat matkaavat useamman viikon merellä.

Aiemmin keväällä, kun laitettiin auto Suomeen, hankin sinne sellaisen kosteuden kerääjän. Tämä oli sellainen pienen sangon mallinen ja kosteus tiivistyi sangossa olevaan "puruun". Näitä saa todennäköisesti kaikista rautakaupoista, tämän ostin HomeDepotista. Kosteus ei siis tiivisty mihinkään säiliöön tms. vetenä, joten yliläikkymisen vaaraa ei ole. Suomen päässä sanko oli tehnyt tehtävänsä, sillä "puru" oli turvonnut maksimiin. Yleensä kontissa tulevissa autoissa ei ole vaaraa kosteudesta johtuvasta homeesta, mutta eipä tuo pahitteeksikaan ollut. Mutta jos laittaa tavaraa auton mukana (sisätiloissa), kannattaa pitää huoli, etteivät ne pääse homehtumaan ja sitä kautta levitä hometta auton sisustukseen. Ja tämä väli-infona nro. 2.

Jälleen on yksi aikakausi taputeltu kasaan.
Hei hei Teksasin koti.

Kannattaa myös tarkistaa muuttofirmalta sekä mahdollisesti myös kohdemaan tullilta, jos on epävarman jonkin asian maahan viennistä. Jos tulli haluaa kontista jonkun asian tarkistaa, niin siinä vaiheessa kun konttia tutkitaan, niin on mahdollista, että jotain menee rikki tai katoaa. (Tullia tuskin kiinnostaa alkaa sen tarkemmin varomaan, että missä pahvilaatikossa ne china-posliinit on.) Meillä on muutoissa muutamia pieniä juttuja hävinnyt, mutta se on mitä todennäköisemmin ollut ihan omaa huolimattomuutta. Kun tavaroita pakattaessa kääritään paperiin (esim. astiat), niin voin kertoa, että sitä paperiahan sitten on tavaroita purettaessa. Ja siinä vaiheessa helposti jonnekin pahvilaatikon pohjalle jää jotain. Tosin vieläkin aiheuttaa hämmennystä, että mihin ihmeeseen viime muutossa hukkui kaksi ison roskakorin kokoista kierrätysastiaa.

Etukäteen tiedossahan on sitten vielä tavaroiden listaus sekä tullilomakkeiden täyttäminen. Ja kun tavarat lopulta saadaan matkaan, niin sitten voikin odottella, että noin viiden viikon päästä tapaatte jälleen. Riippuen siitä, miten kontti lähtee laivaan ja miten monta päivää se on tullissa. Meillä muuttokuorma lähti eilen ja siirryttiin asumaan extended staying - tyyppiseen ratkaisuun. Ei haluttu hotelliin, mutta naapurikaupungista löytyi onneksi apartment-kompleksi, jossa on myös väliaikaiseen asumiseen tarkoitettuja asuntoja. Asunnosta löytyy mm. lakanat, pyyhkeet sekä astiat. Ja se nettikin on valmiina.
 
Vähiin siis käy päivät, kun tämä retkikunta pistää loputkin kimpsut ja kampsut kasaan
ja suuntaa kohti Suomea.
 
 
 


4 kommenttia:

  1. Miten olinkin tuudittanut itseni sellaiseen käsitykseen, että muuttaisitte joskus loppuvuodesta? Toivottavasti kirjoittelet Suomesta käsin paluutunnelmia ainakin. Hyvää matkaa, kohti uutta ja tuttua samaan aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän tuumaillut, että blogi jatkaa vielä ainakin jonkin aikaa muuton jälkeenkin, sillä ei mun sapattivapaa ole ihan vielä ohi. :D Mutta toivottavasti sekin päättyy ajallaan. Ja kiitos, osuit naulan kantaan. Sitä taitaa paluun jälkeen katsella elämää Suomessa hieman toisenlaisin silmin.

      Tsemppiä ja onnea urallesi! Vaikka blogien seuraaminen on jäänyt nyt hieman vähemmälle, olen kuitenkin koittanut toisinaan käydä kurkistamassa, mitä Chicagoon kuuluu. Ja hei, Stanley Cup voitto, wuhuu!!

      Poista
  2. Tuleee mieleen niin selkeasti omat muutot niin tanne USAhan kuin USAn sisallakin(tosin ovat olleet vaan lyhyita matkoja mutta oma prosessinsa aina). Toivottelen kaikkea hyvaa muuttoon. Suurin hommma on nyt ohi kun on tavarat kontissa menossa kohti Suomea. Komppaan Pilvia ja toivoin etta kirjoittelet myos Suomesta miten muutto siella paassa ja sopeutuminen takaisin kotimaahan luontuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt voi tosiaan hieman jo huokaista, kun isoimmat asiat on hoidettu.

      Kuten tuossa Pilville jo vastailinkin, niin kyllä taidan vielä naputella juttuja paluusta. Onhan sekin osa expattien elämää. Ja aina paluu ei olekaan se helpoin juttu. Sitä pitää nimenomaan sopeutua takaisin siihen "entiseen" elämään, jos sellaista enää juuri sellaisenaan onkaan. Mutta jätetään portti raolleen. ;)

      Poista