maanantai 18. maaliskuuta 2013

Haaste: viikon menu

Jenni heitti mulle muutama viikko sitten haasteen, johon tartuinkin ja sainkin sen oikeastaan valmiiksi, mutta en sitten muistanut julkaista tuotostani. Haaste oli siis seuraavanlainen:

- kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoka (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
- jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu :-)
- 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin “Viikon vinkki”
- kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
- laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu


No, päätin ainakin kokeilla, että mitä saan aikaan, vaikka en ollutkaan ihan varma, että meillä viikon aikana syödään eri ruokia. Yleensä syödään punaista lihaa 1-2 kertaa viikossa ja muuten kanaa ja kanaa ja sitten tota kanaa. Välillä vaihteluna kalkkunaa. Kala on täällä aika hitsin kallista (ja hyvän kalan saamiseksi täytyy hieman nähdä vaivaa), joten sitä tulee harvemmin kotona laitettua, koska lähes samaan hintaan sitä syö ravintolassa. Ja aika usein ainakin mä teen. Koska olen aika huono muistamaan kaikkia asioita, ei ruuat välttämättä ole ajallisesti järjestyksessä. Olen siis muokannut haastetta omalle muistilleni sopivaksi. Ja ajattelin Jennin tapaan rajata tekemäni ruuat päivällisiin, sillä vaihtelevasti teen itselleni myös lounaan riippuen usein päivän ohjelmasta ja aikataulusta (ja edellispäivän tähteistä). No niin, aloitetaanpas.

Päivä 1
Päivällisellä oli kalkkunapullia paprika-avocado-salaatin kera. Kalkkunapulliin tällä kertaa laitoin perus suola-pippurin lisäksi fetaa, valkosipulia sekä aurinkokuivattua tomaattia. Se aurinkokuivattu tomaatti, mitä olen löytänyt, myydään kuivilteen (kuten nimikin jo viittaa, hehheh) ilman sitä öljyä. Ja pullat paistan uunissa, sillä se on huomattavasti helpompaa kuin pannulla käristäminen.




Päivä 2
Päivällinen syötiin ulkona. Käytiin Outback-nimisessä paikassa syömässä ribsejä. Niin hyviä. Vaikka tällä kertaa tosin molempien ribsien liha ei ollut ihan niin mureaa kuin yleensä.

Päivä 3
Tehtiin fajitaksia kotona. Lihasta. Lisukkeena pannulla paistettua paprikaa ja sipulia, salsaa (joka oli vähän turhan mietoa), guacamolea (joka sisältää oikeasti avocadoa, toisin kuin erään suomalaisen ruokaketjun oman merkin "guacamole") sekä ranskankermaa. Bonuksena meksikolaista olutta (tää oli siis viikonloppuna).


 
Päivä 4
Siinä tohinassa jäi kuvat kertakaikkiaan ottamatta (mulla oli niin kiire jälkkärille suklaakahvilaan), mutta ruokana oli hunajamarinoituja porsaan kyljyksiä (made by M) sekä pannulla paistettua papu-kasvis-sekoitusta.
 
Tähän pieni välikommentti. Kaikki liha ja kana myydään täällä ilman marinadia (lihatiskistä tosin voi löytyä 1-2 erilaisella marinadilla olevaa vaihtoehtoa), mikä on ihan loistojuttu. En edelleenkään käsitä miten Suomessa voikin olla niin vaikeaa saada marinoimatonta lihaa ja kanaa, ja jos sellaista löydät, joudut maksamaan siitä enemmäin kuin marinoidusta. Hei haloo! Mutta takaisin asiaan...
 
Päivä 5
Hei tämähän taisikin olla eka satsi kanaa! Yleensä heitän kanafileet itse tekemääni marinadiin (oliiviöljyä, paljon valkosipulia, suolaa + pippuria ja joskus lisäksi hunajaa) jo aiemmin päivällä maustumaan, mutta nyt oli ollut sen verran tiivis päivä, että ei nyt marinadit ollut päällimmäisenä mielessä. Joten käytössä oli kikka nro. 2, eli tiedossa oli siis pestokanaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kanafileiden päälle heitin vähän suolaa + pippuria sekä pestoa ja sitten uuniin. Kanan kaveriksi tuli toinen maailman helpoin lisuke, eli uuniporkkanat. Kuoritut ja halkaistut porkkanat laitetaan uuniin noin 25 minuutiksi, riippuen porkkanan koosta. Itse en päästä porkkanoita liian kypsiksi. Valmiiden porkkainoiden päälle vähän kastiketta (2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl limen tai sitruunan mehua, suolaa + pippuria) ja sekaan vielä vähän rucolaa ja fetaa. Yksinkertaista, mutta niin hyvää.
 
 
Päivä 6
No niin, nyt lähdettiinkin sitten uusintakierrokselle, sillä päivällisellä oli kalkkunapullia. Samalla reseptillä kuin viimeksikin, sillä jääkaapista sattui vielä löytymään aineksia. Tällä kertaa tein pullien lisäksi ihan perussalaatin.
 

Siellä ne kalkkunapullat paistuu

 
Harvoin pääsen kokkailemaan ilman seuraa.
Yleensä joku tulee makoilemaan mun jalkapöydän päälle.
 

Välillä täytyy olla ihan varovainen,
kun tää joku on myös saattanut hiipiä ihan sun taakse tarkkailemaan.

 
 
Päivä 7
Ja sitten oli vuorossa mitäs muutakaan kuin kanaa. Tällä kertaa ehdin heittää kanafileet marinoitumaan hetkeksi. Kanan kaveriksi tein talvikauden hittiä, uunikasviksia (vaikka nyt alkaakin jo olemaan kevät). Uunikasviksiin laitan suolaa (käytän muuten oikeastaan aina merisuolaa, sopii paremmin mun iholle), rosmariinia (tässä tapauksessa kuivattua) sekä oliiviöljyä.
 
Marinadi kanoille
 

Tällä kertaa uunikasvikset koostuivat porkkanasta, paprikasta,
kesäkurpitsasta sekä pikkutomaateista.

 
 

Ja lopuksi Viikon Vinkki (tää oli haastavin osuus)
Aiheena oli siis vinkki johonkin helppoon jälkkäriin. No, hirveästi ei jälkkäreitä tule kotona syötyä, mutta ehdottomasti helpoin ja terveellisin jälkiruoka on joku hedelmä. Tai sitten jos oikein herkututtaa, niin tämä suklaapiirakka on aikasta helppo tehdä.


3 kommenttia:

  1. En ollut ajatellutkaan tuota marinoimattomuusjuttua, mutta nyt kun sanoit, niin totta! Ihmekös lihan ostaminen onkin ollut Jenkeissä niin helppoa Suomeen verrattuna... Hyvä huomio. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mikä mun mielestä tärkeintä, oikeasti näkee minkä näköistä liha tai kana on. Tosin täällä olen törmännyt mm. kalkkunaleikkeeseen, mihin oli lisätty karamelliväriä. Että sinänsä tarkkana saa olla, jos ei halua syödä mitään "ylimääräistä". Mun yksi harrastuksista onkin sisältölistojen kyttäily. :)

      Poista
    2. Anonyymi3/23/2013

      Uskon...Senkin ruokapoliisi :D
      t. you know who

      Poista