maanantai 11. kesäkuuta 2012

Vähän kulttuurista

Kun muutetaan toiseen maahan, ei voi olla törmäämättä sellaiseen juttuun kuin kulttuuri. No mitä se kulttuuri sitten oikeastaan on? Yksi määritelmä voisi olla vaikka tämä: "Kulttuuria on kaikki se, mikä tekee meistä muukalaisia, kun olemme vieraassa maassa" (Aino Raunio). Niin, periaatteessa tässä ollaan muukalaisia, jotka nyt sopeutuvat ympärillä vallitsevaan kulttuuriin. Iranissa syntynyt ruotsalainen kirjailija Marjaneh Bakhtiari on määritellyt kulttuuria näin: "Miksi ihminen tulee syöneeksi hilloa lihapullien kera? Siihen ei kenelläkään ole mitään kunnon selitystä. Niin tehdään vain siksi, että niin on aina tehty. On opittu, että se on hyvää. Juuri sitä on kulttuuri." (kaikki ymmärtäneen mainion viittauksen erääseen sini-keltaiseen huonekalujättiin)


Aivan. Kuinka moni ei-suomalainen esimerkiksi kohteliaasti kieltäytyy syömästä mämmiä jo ihan ulkonäön vuoksi (kuka siis haluaa syödä, hmm, kuralta näyttävää ruokaa?). Ja suomalaisten mielestä se on mitä parhainta herkkua. (Okei myönnetään, itsekin vasta aikuisiällä opin syömään kyseistä perinneherkkua). Ja hei, tässä on myös alueellisia eroja! Suomesta todella löytyy ihmisiä, jotka eivät ole koskaan maistaneet mustaamakkaraa. Sitä suurinta herkkua, mitä käytiin lapsena aina jonottamassa erään pienen keskisuomalaisen paikkakunnan lauantaitorilta.


Ja sitten on se käyttäytyminen. Jokaisessa kulttuurissa on omia pienia vivahteita käyttäytymisessä ja kanssakäymisessä ja niiden havainnointi on toisinaan aika mielenkiintoista. Täällä kaupoissa on tapana, että ostokset pakataan asiakkalle valmiiksi. Olen laskenut, että parhaimmillaan yhdeltä kauppakäynniltä on käteen jäänyt 11 muovipussia. No, nyt sain viikonloppuna hommattua itselleni kaksi kauppakassia (jipii!), jotka voin sitten kassalla ojentaa pakattaviksi. Mutta tässäkin meni hetki havainnoidessa, onko kaupoissa ok käyttää omia kauppakasseja ja miten niiden kanssa ylipäätään toimitaan (monimutkaisia juttuja, eikö). Onnekseni muutaman kerran kassajonossa on eteeni osunut sellaisia henkilöitä, jotka käyttävät omia kauppakasseja. Oma juttu sinänsä on opetella siihen, että joku muu pakkaa ostoksesi ja itselle jää tehtäväksi vain seisoskella ja odotella. Toistaiseksi jokseenkin hämmentävää (mutta hyvää) palvelukulttuuria.


Toisinaan voi siis kysyä itseltään miksi toimii jollain tietyllä tapaa ja mistä sen on oppinut. Tämä ei nyt välttämättä liity kulttuuriin mitenkään, mutta ajattelin sen silti tähän lopuksi laittaa. Richard Bach (Lokki Joonatanin kirjoittaja) on kirjoittanut ajatuksia edistyneille sieluille (en ole varma kuulunko itse niihin, mutta anyway...).
"Yksinkertaisemmat kysymykset ovat kaikkein syvällisempiä.
Missä synnyit? Missä on kotisi?
Mihin olet menossa? Mitä teet?
Mieti näitä aina silloin tällöin ja seuraa miten vastauksesi muuttuvat."

Pohtimisiin.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi6/14/2012

    mahtava kuva:)hyviä olemisia sinne.
    t.riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mummolassahan me aina katsottiin kyseistä lastenohjelmaa. Se moppipää oli aina siinä alussa turisemassa. :)

      Poista