perjantai 12. lokakuuta 2012

Kalkkunapullat

Tänään aamulla olo oli herätessä jo paaaaaljon parempi ja koiran iloksi kävimme ulkoilualueella aamu(kävely)lenkillä. Tosin jo torstaiaamuna uskaltauduin koiran kanssa aamukävelylle, vaikka ystäväni E sanoinkin, että "sitten et lähde sen koiran kanssa mihinkään lenkkeilemään". E:lle tiedoksi; se tosiaan oli vain aamuKÄVELY. Aamuisin on ollut jo sen verran kylmä, että on pitänyt heittää ihan aluskerrastoa ulkoilupuvun alle sekä pipo + hanskat. Testaisin uutta hankkimaani kuori-/talvitakkia. Ihan paras takki. Edellinen 8 vuotta käytössä ollut takki on lähes samanlainen ja sinänsä vielä ihan toimiva, mutta jo hieman kauhtana. Ja olkasaumat taitaa jo vähän vuotaa (ja mä olen haaveillut uudesta). Käytännöllisyyden vuoksi päädyin mustaan väriin, taas. Eipähän näy kaikki kökkö heti ja tule sitä ärsyttävää pinttynyttä likaa, mikä ei lähde pois sitten millään, nimim. Yhdet valkoiset toppahousut omistanut. (siis haloo, mikä älynväläys oli ostaa valkoiset toppahousut?)




Torstaina aamutv:stä tuli ohje kalkkunajauhelihapullille. Nappasin siitä muutamat vinkit ja ajattelin hieman muunneltuna kokeilla. Onneksi ennen kauppaan lähtöä hieman tsekkailin, että mitä kuiva-aineita meiltä oikeastaan löytyy kaapista ja tulin siihen tulokseen, ettei oikeastaan mitään. "Tavallisessa" muutossa yleensä kuiva-aineet siirretään vain keittiöstä toiseen (tai ainakin mä olen tehnyt niin, hirrrrveää haaskausta heittää hyviä ruoka-aineita hukkaan). Mutta nythän tilanne oli se, että mitään ei ollut, kun tänne muutettiin. Aluksi sitä hankki ihan välttämättömimmät ja pikkuhiljaa on sitten täydentänyt (tai no, miten sen "täydentämisen" nyt tulkitsee). Huomasin esimerkiksi, että meillä ei ole ainakaan sokeria (ei missään muodossa, suolaa löytyy kyllä kolmea(!) erilaista) tai jauhoja (paitsi sellaista kurpitsapannukakkujauhoseosta). Kalkkunapullia varten tarvitsin korppujauhoja ja lähdin niitä hakemaan. (En käsitä miksi en aikaisemmin ole lisännyt tekemiini kalkkunapihveihin korppujauhoa...?)

Viereisessä kaupassa lueskelin, että mitä korppujauhot sisältää ja oikeastaan kaikissa oli sitä hiivatin maissisiirappia. Maissisiirapin (high-fructose corn syrup) vaikutuksista tosin vielä on eriäviä tutkimustuloksia, mutta itse mielelläni jätän sen kokonaan omasta ruokavaliostani pois (tästä voisin jauhaa lisää, mutta taidan nyt jättää sen väliin). Mutta onneksi pikku-luomukaupastani löytyi ihan perus korppujauhoa, ilman mitään sen kummempia lisäaineita. Ja ei muuta kuin kalkunapullien tekoon.



Aamutv:stä poimittujen vinkkien mukaan lisäsin kalkkunapulliin mm. persiljaa ja oreganoa (joka tosin oli kuivattua, kun en löytänyt tuoretta, mutta toimi). Persilja oli ahdettuna mielestäni hieman epäkäytännölliseeen pakkaukseen.



Toisena vinkkinä samaisesta ohjelmasta nappasin sen, että kun pullat tekee jäätelökauhalla, tulee niistä samankokoisia. Kätevää! Eikä tarvitse sössätä käsin...


Viimeisen vinkin kerronkin ihan itse ja omasta kokemuksesta. Muistakaa rasvata/ öljytä vuoka (ellette siis laita uunipellille leivinpaperin päälle, mulla ei ole uunipeltejä, joten siksi vuoka). Lähtee puhtaaksi ehkä ensi vuodeksi... Ja M vielä uskalsi jälkiviisastella, että "olisko kannattanut öljytä". Sanoinkin, että se tekee seuraavat pullat.


1 kommentti:

  1. Anonyymi10/19/2012

    Jos haluat kivoja pikku cocktailpullia, käytä kahta teelusikkaa, vink vink.

    VastaaPoista