perjantai 5. lokakuuta 2012

Kuka oikeastaan on mistäkin?

Aika moni amerikkalainen, jonka olen tavannut on kertonut, että "hei tiedätkö, mun isovanhemmat (tai isoisovanhemmat) on alkujaan sieltä ja täältä". Mä olen nyt tavannut ihmisiä, joiden sukuja on alkujaan tullut mm. Sveitsistä, Italiasta, Hollannista, Ruotsista ja Saksasta. Moni ei ole koskaan käynyt maassa, josta vaikkapa isovanhemmat ovat aikoinaan muuttaneet, mutta moni on kertonut suuntaavansa Eurooppaan heti, kun sopiva tilaisuus tulee. Muistelen, että Hollannissa ollessani (v 2003) siellä käytiin keskustelua siitä, kuka oikeastaan on alkuperäinen hollantilainen (tai miten se määritellään). Se sama ajatus on tullut nyt täällä mieleen, sillä Yhdysvaltoja on kuitenkin kansoitettu siirtolaisuuden avulla Euroopasta. Olisi mielenkintoista kuulla, miten määritellään alkuperäinen amerikkalainen. Tai kuka sellainen on? Tarkoitus ei nyt ole sohia muurahaispesää ja aiheuttaa mitään kansallista kriisiä, mutta määrittelyt on useimmiten mielenkiintoisia asioita. Ja toisinaan ihminen jostain syystä kaipaa tulla "määritellyksi".

Mutta nyt siitä eilisestä mielenkiintoisesta kohtaamisesta... Olin koiran kanssa lenkillä ja vastaan tuli mies, jolla oli kaksi pientä koiraa mukana. Koirien tutustuessa toisiin kävi ilmi, että tämän henkilön isovanhemmat ovat aikoinaan tulleet Ruotsista (dammsugare, eli pölynimuri osasi sanoa ruotsiksi). Koirapuistokeskustelun kautta keskustelu siirtyi ryhmädynamiikkaan ja ryhmässä käyttäytymiseen/ viestimiseen (mielenkiintoisia aiheita!). Ja siitä juttu lähtikin ihan uusille urille... Keskustelussa meni varmaan tunti ja siinä tuli käsitetyä asiat uskomisen kautta nykylasten/nuorten käyttäytymiseen ja siitä intuitioon. Miehen jutuista tuli kyllä välillä mieleen, että mikä tää tyyppi oikein on. Mies oli kuitenkin hyvin asiallinen, kohtelias ja yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa (mikä nyt sinänsä ei todista mitään mutta...). Mies osasi kertoa ja PERUSTELLA juttujaan aika hyvin, jopa niin hyvin , että välillä aloin funtsimaan, että missä kulkee viisauden ja hulluuden raja. Aika ristiriitainen tyyppi siis, mutta positiivisella tavalla. Tarinointinsa päätteksi mies tokaisi nauraen  "actually, maybe I'm not from this Planet!" (oikeastaan, ehkä en ole tältä planeetalta). Siinä vaiheessa en enää tiennyt, mitä ajatella (rehellisesti sanottuna vähän meinasi naurattaa). Siksi tätä asiaa piti sulatella, että saan tänne edes jotain järkevää(?) juttua niin kovin hämmentävästä keskustelusta. Mutta elämä on täynnä kohtaamisia ja tämä ehdottomasti oli yksi mielenkiintoisimmista! Ihmisten tarkkaileminen ja havainnointi on niin mielenkiintoista hommaa (siis ammatillisessa mielessä, kyyläys on sitten asia erikseen).

Hassua, mutta tästä kohtaamisesta mieleeni tuli elokuva K-PAX, jossa Prot-niminen henkilö väittää olevansa K-PAX-planeetalta. Sattumien kautta Prot joutuu psykiatriselle osastolle ja elokuva pyörii sen ympärillä kuka ta mikä Prot oikeastaan on. Elokuvassa ei suoraan anneta vastauksia, vaan katsojan on ne itse mietittävä. Se, mihin lopputulokseen kukin päätyy, on varmasti kiinni jokaisen omasta herkkyydestä sekä omista uskomuksista. (ja mä olen sellainen huuhaa, että tietty oletan aina sitä jännittävintä vaihtoehtoa...)

Jutun pointti taitaa olla se, että tärkeintä on, että itse tietää mistä on kotoisin tai mistä on tullut. Ja on sinut asian kanssa, mikä se lähtöpiste sitten onkaan ollut. Itse tiedän, että olen kotoisin sieltä pienestä keskisuomalaisesta kaupungista, jossa omat vanhempani edelleen asuvat. Siellä on omat juuret, vaikka tässä on jo tähän ikään mennessä ehditty asustella Suomessa neljällä eri paikkakunnalla. Mistä itse olet kotoisin?


Mukavaa viikonloppua!
Ja tästä videosta voi ottaa Simon Le Bonilta tanssimuuvit viikonlopulle.


3 kommenttia:

  1. Anonyymi10/19/2012

    Spock, beam me up! :D
    Tuli ensimmäisenä mieleen, kun luin tuon jutun. Buahahaa, I kill me.
    t. Ei taida edes tarvia sanoa...

    p.s K-Pax, erittäin hyvä elokuva. Duran Duran, erittäin hyvä orkesteri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, taidan kyllä arvata kuka on kyseessä :D
      Mistä lähtien Duran Duran on ollut "orkesteri"? Ai niin, sähän oletkin sen verran vanhempi, että se kuuluu sun sanavarastoon. Buahahaha!

      Poista
    2. Anonyymi10/23/2012

      No se oli VITSI! Täällä "meilläpäin" sitä käytetään huumorimielessä kuvaamaan kovan luokan bändejä. Ja ole sinä silmänympärysvoidehankkija hiljaa...:D

      Poista